Početna
O klubu
O karateu
Treninzi
Rezultati
Upis i kontakt


 

Logo Karate kluba Novi Grad

 

 

   

 

  E-mail: karatenovigradsa@bih.net.ba
Sponzor:

O KARATEU

Filozofija karatea je u praktičnom dijelu svedena na pravila ili slogane ("vjera nas uči da činimo dobro i sprečavamo zlo" "ko časno umre pamti se i stotinama godina, a onoga bez časti i rodjena djeca zaborave") ili ("gledaj tudje ponašanje i popravi svoje").
P
et principa karatea:
1. tjelesna disciplina-treniranjem karatea jačamo čitavo tijelo, činimo ga elastičnim i jačamo muskulaturu.

2. duhovna disciplina-ponavljanje i najobičnijih vježbi karatea zahtijeva jaku disciplinu. Duhovne sposobnosti potrebne su nam da bismo postali dobar sportista.

3. sportski aspekt-boriti se do pobjede pripada sportisti. Treba napomenuti da su neke karate tehnike zabranjene u takmičenju, bacanja i nukite, jer se teško mogu kontrolisati pa su, prema tome opasne.

4. samoodbrana-je najvažniji aspekt karatea. Sve se borilačke vještine uče radi samoodbrane. Ona je jako važna i većina ljudi želi samo zbog toga da nauče karate.

5. zdravlje-gimnastičke vježbe potrebne su da bi se tijelo prilagodilo na osnovno školovanje. Tjelesna disciplina, sportski aspekt i zdravlje pokušajte prihvatiti ono sto je vrijedno u radu drugih.

6. pridržavajte se etičkih normi u svakodnevnom životu javnom i privatnom.


Prva demonstracija karatea na prostoru bivše Jugoslavije desila se 1955.godine.
Demonstrator je bio japanski majstor t.nagaoka.

Ključnu ulogu u razvoju karatea u Bosni i Hercegovini imao je Salko Ćurić, rodjen 22.05.1946.godine u Mostaru.

 

 

Poginuo je 25.05.1992.godine u borbama za objekat Žunovnica kod Hadžića,kao pripadnik TO RBiH.
Godine 1967. osniva prvi karate klub u BiH, Karate klub "BOSNA" Sarajevo.
Prvo predstavljanje BH karatea na tadašnjem saveznom nivou dešava se 18.juna.1966.godine prilikom formiranja karate odbora u okviru saveza Jugoslavije za džudo i srodne sportove.

Iste godine novoosnovani karate odbor postao je ravnopravan član evropske karate unije (EUK). Sjedište svih zbivanja u ovom sportu na području BiH bio je K.K. Bosna, pa se osim takmičara iz njega regrutuju prve sudije i treneri. Takmičari bilježe velike uspjehe i osvajaju veliki broj medalja.

© Prava 2006 Designed by Fullin
KK Novi Grad